Word lid!

23 mei 2019

Docent van het jaar 2019

Docent van het jaar 2019

Het bestuur heeft alle nominaties bekeken en bestudeerd. Er zijn verschillende nominaties binnen gekomen en elke genomineerde had met vlag en wimpel deze verkiezing kunnen winnen. Het bestuur was daar echt zeer van onder de indruk. Niettemin is er toch een keuze gemaakt en is er tot een eensluidend oordeel over de voordrachten gekomen.

Dit is het jury oordeel:

De NT2-docent van het jaar 2019 heeft een heleboel bijzondere kwaliteiten. Hieronder volgen enkele van de kwalificaties van leidinggevenden, collega’s en studenten.

 • De NT2-docent van het jaar is een collega die op verschillende terreinen uitblinkt en enorme indruk maakt. Op haar directe collega’s en andere vakgenoten.
 • Collega’s vinden haar een enorm gedreven en bevlogen docent met veel ideeën en een groot hart voor het vak en haar cursisten.
 • Haar omgang met cursisten – laaggeletterden – is opvallend: ze weet op ongekende wijze haar cursisten te motiveren door veel van hen te verwachten en dat duidelijk te maken. Ze heeft echt recordhouders in haar groep.
 • Ze werkt met scherpe verwachtingen (einddoelen) en de meeste cursisten halen die ook, en anders gaat ze er zelf voor zorgen dat die cursist de doelen gaat halen.
 • Ze praat met haar cursisten over het leerproces en dat lukt haar ook bij mensen die nog vrijwel geen Nederlands speken en niet gewend zijn daarover te spreken.
 • Opmerkelijk is haar grote plezier in experimenteren met pedagogisch-didactische middelen.
 • Ze is een ster op ICT-gebied en ze brengt blended learning in praktijk voor een groep leerders waarvan algemeen gedacht wordt dat dit onhaalbaar is.
 • Ze blijft zichzelf continue ontwikkelen, heeft veel innovatieve ideeën en ziet een belemmering eerder als een kans dan als een probleem.
 • Ze is een vakfanaat, leest alles wat los en vast zit en is regelmatig op conferenties en studiedagen te vinden.
 • Andere docenten nemen graag een kijkje in haar les en doen inspiratie op. Men verwijst regelmatig docenten door naar haar voor collegiale consultatie.
 • Haar cursisten bewonderen vooral haar kracht om de taalleerders zelfstandig aan het werk te krijgen en de eigen doelen na te streven.

 

Het bestuur van de BVNT2 heeft als NT2-docent van het jaar 2019 gekozen: Jedidja Witmer.

 

De bokaal van het jaar 2019 jaar heet de Margreet Verboog bokaal.

Margreet Verboog is een begrip in NT2-land. Zij is vooral beroemd om haar werk op het gebied van uitspraak, spreekvaardigheid en verstavaardigheid. Veel van haar publicaties gaan over die onderwerpen. Maar naast de vaktechnische kennis is Margreet bekend om de didactische vindingrijkheid; ze heeft bij bijna alle lesvormen en oefeningen, op verschillend gebied,  een hele reeks tips en bruikbare voorstellen. Zo heeft Margreet haar NT2-vakdidactische kennis naar bijna alle domeinen van het NT2-onderwijs uitgebreid en heeft ze ook daarover geschreven. Ze is een onstuitbare producent van vakliteratuur en didactiekboeken. We gaan dat hier niet opsommen; de meeste NT2-docenten kennen al die boeken wel. Margreet is ook echt een samenwerker; veel boeken heeft ze met een deskundige collega geschreven.

Wij bewonderen en vereren deze NT2-vakvrouw die, als workshopgever en vooral als nascholer en docent aan de lerarenopleiding, talloze vakgenoten heeft weten te inspireren en van zeer noodzakelijke en bruikbare vakkennis kunnen voorzien. Ook op de conferentie 2019 was Margreet weer prominent aanwezig in het programma. Haar naam heeft al sinds de allereerste NT2-conferentie onafgebroken op het programma gestaan.