Word lid!

Van 13.00 – 17.00 uur.

20 april 2018

Studiemiddag: Wat voegen apps toe aan het NT2-onderwijs?

Vrijdag 20 april 2018 van 13.00 – 17.00 uur.

Inloop en inschrijving workshops/presentaties: vanaf 12.30 uur.

Plaats: Zalencentrum Vredenburg, Vredenburg 19, Utrecht (vlakbij het centraal station).

Toegang: € 30 voor niet-leden; voor leden €20.

Er zijn slechts 120 toegangskaarten.  Bij inschrijving hebben leden voorrang. Aanmelden kan per e-mail vanaf 1 april: secretariaat@BVNT2.org Wanneer alle toegangskaarten zijn verkocht zal dat gemeld worden op de website van de BVNT2.

 

Overzicht presentaties van de Studiemiddag over App’s en NT2 van 20 april

 

 

Programma

De middag begint met een centrale opening. Daarna zijn er 12 workshops in 3 rondes. Elke workshop duurt 50 minuten. Deelnemers kiezen bij binnenkomst een drietal workshops. Elke zaalkaart heeft een kleur.

Er kunnen maximaal 22 mensen in een zaal. Aan het einde van de middag is er een borrel.

Opening: DigiTaal leren; van tool naar taal.  

Masha Mesie en Guus Perry  (auteurs van DigiTaal; uitgeverij Coutinho)

Digitale middelen kunnen een mooie aanvulling zijn voor het NT2 onderwijs. Veel taaldocenten zien hier inmiddels ook wel de voordelen van in. Maar hoe maak je een goede selectie uit het enorme aanbod van tools? En hoe zet je deze digitale middelen effectief en op een betekenisvolle manier in, zowel binnen als buiten de lessen? Tijdens een interactieve presentatie gaan Masja Mesie en Guus Perry in op de ‘do’s en don’ts’ bij de inzet van digitale tools in de taalles.

Klik hier om het programma te downloaden

 

Workshops:

NB: Bij veel van de workshops is een smartphone gewenst (maar niet absoluut noodzakelijk); ook een laptop en/of een tablet kan goede diensten bewijzen.

 

Maurice Kostelijk

WRTS

Woordjes leren is essentieel voor de taalbeheersing. WRTS.nl is een online leerplatform en al 12 jaar een begrip voor het leren van woordjes. In de loop der jaren hebben wij dan ook verschillende functionaliteiten ontwikkeld waardoor woordjes leren voor elk type leerling toegankelijk is. Ook hebben wij voor docenten een speciaal account ontwikkeld waarbij makkelijk woordenlijsten gedeeld kunnen worden met leerlingen. Op deze manier leren ze altijd de juiste woorden en kunt u resultaten monitoren.

Tijdens onze workshop geven wij uitleg over alle functionaliteiten en het gebruik van een docentenaccount. Ook zullen we een interactieve klassikale overhoring doen!

Wij hopen u te ontmoeten op 20 april. Een laptop kan in deze workshop van pas komen.

 

Masha Mesie & Guus Perry

Twee onmisbare webtools voor het NT2-onderwijs

Tijdens deze workshop maak je kennis met twee praktische webtools die je kunt inzetten bij spreek- en schrijfvaardigheid. Na een korte presentatie van de tool, reflecteren we ook op de meerwaarde en de praktische organisatie in de les. Het is handig om een eigen device mee te nemen.

 

Tessa Boff Tonella

Mymethods

MyMethods is een handig online platform met meer dan 575 werkvormen, waarvan een groot gedeelte goed te gebruiken in uw NT2 lessen. Met de werkvormen van MyMethods maakt u de NT2-lessen effectiever en plezieriger voor u als docent en uw cursisten. Behalve een handige filterfunctie waarmee u op zoek kunt naar een goede werkvorm, kunt u uw favoriete werkvorm bewaren in een apart digitaal boekje. Ook kunt u uw favoriete werkvorm doorsturen naar uw collega. Tijdens de workshop zal ik de verschillende onderdelen van het programma laten zien en gaan we kijken hoe we  een aantal werkvormen kunnen inzetten in de NT2-les.

 

Katja Verbruggen

Prowise

ProWise is een heel handige presenter-tool, maar kan nog veel meer dan dat. De cursisten kunnen, als ze de ProConnect-app op hun telefoon geïnstalleerd hebben, in de les stemmen, een quiz maken, combineren, een mindmap of woordenwolk maken, enz. Wanneer het leslokaal uitgerust is met een smart board zijn er nog veel meer leuke opties denkbaar (woorden categoriseren, memory spelen, …). Een derde voordeel van ProWise is dat je heel eenvoudig filmpjes van YouTube (ook eigen filmpjes) kunt opslaan. Wanneer het filmpje vervolgens van YouTube verwijderd wordt, staat het nog wel in ProWise. Kortom: ik ben zelf zo enthousiast over ProWise dat ik deze informatie graag zou delen met collega’s uit het veld. Als je mee wil doen met deze workshop, is het handig als je van tevoren ProConnect (een app van ProWise) op je telefoon installeert.

 

Giwan Persaut (Edia)

Zelfstandig lezen & Lezen met een leeshulp

Nt2-leerders moeten veel lezen: vaak en veel verschillende teksten. Dat kan niet alleen in de klas; ook buitenschools moeten zij veel lezen (kilometers maken). T2-verwervers leren veel van lezen als de teksten passen bij hun niveau, d.w.z. net iets boven hun niveau zijn. Dutch Reader biedt een ruime collectie actuele teksten over veel onderwerpen op A1plus of A2 of A2plus, etc. Onbekende woorden van dat niveau worden uitgelegd en ingeoefend. Leerders kunnen met Dutch reader zelfstandig lezen, maar nog beter is het wanneer ze na het lezen over de tekst praten met hun leeshulp. Dutch Reader is gratis. In deze workshop is er eerst een toelichting en vervolgens gaan deelnemers zelf aan de slag.

 

Margreet Verboog

Workshop Zelfstandig oefenen met luisteren en  spreken

Om zelfstandig te oefenen met spreken en schrijven zijn apps heel goed bruikbaar.

De SpreekBeter app geeft de mogelijkheid om uitgebreid te oefenen met een groot aantal (25) lastige aspecten van de uitspraak. Daarbij wordt eerst het luisteren, daarna het naspreken geoefend. De gebruiker kan zichzelf verbeteren door het vergelijken van het voorbeeld met zijn eigen spraak.

De SchrijfBeterapp is een uitvoerige serie oefeningen met nauwkeurig luisteren  en opschrijven. Het luisteren naar woorden is een goede oefening, en aspecten als de uitgangen van werkwoorden en meervouden zijn belangrijke knelpunten van het Nederlands.

Beide apps hebben een serie met gereduceerde vormen: kweetnie, tuulijk en dergelijke.

 

 Paul Meijer

Kahoot!

Wie Kahoot! louter ziet als een quiz-app doet het tekort; met Jumble, onderdeel van het Kahoot!-platform kun je je cursisten de volgorde van een reeks, bij NT2 bijvoorbeeld een woordvolgorde, laten bepalen. Daarnaast kun je de deelnemers aan een Kahoot! betrekken in een discussie door ze te laten reageren op stellingen en ten slotte kun je feiten afvragen, zoals Woon je in een appartement of in een rijtjeshuis? Of Wat eet je het liefst?, waarbij je (maximaal) vier keuzes aanbiedt.

De makers noemen hun product game-based. Die term is misschien niet helemaal van toepassing, maar de kleurtjes en andere flitsende grafische elementen maken het evenals de muziekjes wel een speelse app, vooral voor jongere cursisten.

In de workshop Kahoot! worden eerst de verschillende onderdelen van het platform getoond, wordt heel in het kort laten zien hoe je een Kahoot! creëert waarna aan de deelnemers gevraagd wordt in groepjes zelf op een laptop een Kahoot! samen te stellen.  Is er dan genoeg tijd één van de producten van de deelnemers plenair te laten zien, dan bekijken we die samen.

Een smartphone is bij deze workshop zeer gewenst, voor het maken van een Kahoot! komt een laptop ook van pas, al hoeft niet elke deelnemer er een bij zich te hebben om de workshop te laten slagen. De workshop is bedoeld voor docenten die kennis willen maken en geen ervaring hebben met de app.

 

Michiel de Wit

Start.me

Als NT2-docent maak je wellicht dagelijks gebruik van heel wat verschillends apps en sites. Hoe zorg je er voor dat je in dit oerwoud van handigheidjes, leuke links voor je studenten en belangrijke vakliteratuur het overzicht niet kwijt raakt?

In deze sessie vertelt Michiel de Wit hoe je met een startpagina weer orde kunt scheppen en bovendien eenvoudig en zonder kosten lesmateriaal voor je leerlingen kunt maken.

Michiel legt uit hoe je bladwijzers kunt gebruiken om niets meer kwijt te raken. Ook belangrijk: hoe voorkom je dat je bladwijzerverzameling onoverzichtelijk wordt? En is er een makkelijke manier om links en informatie met je studenten te delen?

Als mede-oprichter van de gratis startpaginadienst start.me zal Michiel deze tool tijdens de workshop demonstreren. Hij laat zien hoe je bladwijzers kunt toevoegen en organiseren en je pagina’s verder kunt aankleden met filmpjes, tekstfragmenten en actueel nieuws. En ten slotte leer je hoe start.me gebruikt kan worden om zelf lesmateriaal mee samen te stellen. Gratis!

Voor deze workshop is het meebrengen van een laptop of tablet aan te bevelen, maar niet noodzakelijk.

 

Jeroen van Engen

Zeeguu – platform voor woordenschatverwerving

Er zijn verschillende nuttige apps waarmee taalleerders op ieder moment, onafhankelijk van tijd en plaats, woorden kunnen leren, oefenen en herhalen. Vaak blijft het bij veel apps echter bij woordherkenning. Van toepassing is vaak beperkt sprake. Voor het consolidatieproces is het echter noodzakelijk om de stap te maken van receptie naar productie.

In onze presentatie willen we aandacht besteden aan een platform dat door de afdeling Computerwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkeld wordt. Dit platform bestaat uit een app, website en desktopextensie waarmee de taalleerder door het lezen van authentieke teksten zijn woordenschat kan uitbreiden. We willen laten zien hoe het platform werkt, hoe het autonoom gebruikt kan worden maar ook hoe het ingezet kan worden in een klassensituatie om inzicht te krijgen in de leerwoorden om daarna de geleerde woorden te gaan gebruiken.  Zie ook: https://www.zeeguu.unibe.ch/

 

Jacomine Nortier

MoedINT2:

Wie Nederlands als Tweede Taal leert kan daarbij extra gesteund worden als de docent zich bewust is van verschillen tussen de moedertaal en het Nederlands en die kennis inzet in het onderwijs. Zo helpt het als de docent ervan op de hoogte is dat in het Turks geen onderscheid tussen hij en zij wordt gemaakt. Maar hoe kan je verwachten dat docenten op de hoogte zijn van kenmerken van al die moedertalen die leerlingen en cursisten meenemen naar de les?

In het project MoediNT2 wordt een app ontwikkeld waarmee docenten via hun laptop, ipad of uiteindelijk ook telefoon eenvoudig via een paar keer doorklikken bij de specifieke kennis over moedertalen terechtkomen en bovendien oefeningen kunnen vinden om deze problemen heel gericht aan te pakken.

In deze workshop wordt op interactieve wijze op de achtergrond van deze app ingegaan en er zal een prototype worden getoond. We zijn heel benieuwd naar commentaar en feedback van NT2 docenten!

 

Emily Palmer

Wheel Decide

Wheel Decide is een digitaal rad met eindeloos veel mogelijkheden. Het is een heel handige en – niet onbelangrijk – supereenvoudige tool. Ben je op zoek naar meer afwisseling in je lessen? Maak kennis met Wheel Decide en maak je eigen rad! Het is handig als je een laptop of tablet meeneemt.

Omdat Wheel Decide zo simpel is, voeg ik er graag nog twee tools aan toe: je gaat namelijk je eigen rad op een digitale ‘muur’ posten en daarna stemmen we over het leukste idee. Doe je mee?

 

Jomi Ririmasse en Anne Lies Schrijvers

Samen Leren

Met de app Samen Leren oefen je samen om je basisvaardigheden te verbeteren: bijvoorbeeld Nederlands, verstandig omgaan met geld, internet, verkeer of gezond leven. Je zit bij elkaar en maakt de oefeningen op je eigen telefoon. De onderwerpen sluiten aan bij de programma’s op Oefenen.nl.  We gaan in de workshop samen leren om te ervaren hoe dat gaat. En we vertellen over hoe je de app in een groep kunt inzetten en over ervaringen van docenten en begeleiders.

Over Samen leren: met de app Samen Leren kun je in een kleine groep samen oefeningen doen. Je kunt de oefeningen het beste doen in groepjes van 4 spelers. Eventueel kun je ook oefenen in groepjes van 2 of 3 spelers. Één speler is de spelleider. De spelleider vormt de groep, kiest welke oefeningen je gaat doen en bepaalt wanneer je de volgende oefening krijg.

De app biedt verschillende oefenvormen. Bij sommige oefenvormen geven de spelers gelijktijdig antwoord, bij andere om de beurt. Soms kun je ook elkaars antwoorden aanpassen. Als je samen oefent met de app, komt er een gesprek op gang, waardoor je nog meer leert over het onderwerp.

Er zijn nu oefeningen bij: De Liedjeskast, De Verkeershulp, Klik & tik, Tel je geld en Zorgen voor 2.