Word lid!

Verkiezing NT2docent van het jaar 2014

Docent van het jaar 2014

Juryrapport Docent van het Jaar 2014

Op 24 mei jl. werd tijdens de achtste BVNT2-conferentie de winnaar bekendgemaakt van de Jeanne Kurversbokaal. De naamgever van de bokaal, Jeanne Kurver overhandigde, nadat ze het juryrapport had voorgelezen, de beker aan de winnaar i.c. winnares, Willemijn Stockman, docente aan het ROC Tilburg. Hier het juryrapport:

De NT2docent van het jaar 2014

Dit jaar voor de zevende maal organiseert de BV NT2 een verkiezing NT2-docent van het jaar.
De vereniging heeft als een van haar doelen de verspreiding van vakkennis en vakmanschap in de beroepsgroep.

Een goede NT2-docent, dus een goede vakvrouw of vakman – en daar zijn er honderden van – is een voorbeeld voor haar of zijn collega’s. Om die reden wil de vereniging ook graag goede voorbeelden voor het voetlicht halen.

En dat kan o.a. door de verkiezing van NT2-docent van het Jaar.

Verschillende NT2-docenten zijn de afgelopen weken op zoek gegaan naar een collega die een voorbeeld is, die anderen weet te inspireren door inzet en betrokkenheid, maar ook vooral door bijzondere onderwijsinhoudelijke activiteiten: iemand die opvalt door didactische innovaties, of door de inzet van een zeer succesvol programma waar de anderstalige cursisten veel resultaat mee bereiken.

Het bestuur van de BVNT2 is gewoontegetrouw opgetreden als jury en heeft de nominaties bekeken en beoordeeld. We weten dat er veel docenten zijn die deze bokaal verdienen en het bijzondere eerbetoon dat erbij hoort. Ook niet genomineerden.

Toch hebben we één docent NT2 uitverkoren.

Dit jaar is een docent naar voren geschoven die wel heel erg past in het motto van deze conferentie: Van NT2 naar NT-Breed. De docent die door de jury gekozen is, is daar een bijzonder voorbeeld van. Zij, ja het is een zij, is een zeer breed ontwikkelde docent en ook een breed inzetbare docent. Ze doet dit werk al sinds 1973. Ze heeft verstand van Alfa NT2, van AlfaNT1, van InburgeringsNT2, van toetsing en examinering, van Taal in het MBO, en nog veel meer. Maar ze heeft niet alleen heel veel verstand van al die domeinen en onderwijssoorten: ze kan die kennis ook heel erg goed in praktijk brengen.

Alle collega’s van haar afdeling hebben deze nominatie volledig onderschreven. Ze zijn heel trots op haar.

Ze is bekend in NT2-land vanwege haar verschillende activiteiten buiten de eigen instelling want ze neemt deel aan commissie en adviesgroepen, ze schrijft artikelen en publiceerde verschillende toonaangevende documenten.

Maar ze wordt hier in dit kader vooral geroemd als docent. En nog wel als een hele goede en bijzonder opvallende docent. Ze geeft al heel lang les, en vooral aan laaggeletterden en alfaleerders en ze doet dat op een sublieme wijze. Hoofdpunt is dat ze haar leerders heel erg serieus neemt en aanspoort om boven niveau te presteren. Ze schrijft niet voor, ze houdt anderen een spiegel voor, brengt hen tot zelfreflectie en laat hen zelf de oplossingen vinden.

Ze wordt door haar cursisten op handen gedragen. Een van haar cursisten schrijft: Ze zegt altijd dat we niet bang hoeven te zijn om fouten te maken. Dat heeft me veel rust gegeven en het helpt me om meer te durven. Een andere cursist schrijft: Ze is heel verstandig en ze weet dat we ook werk en familie hebben. Weer een andere cursiste schrijft: Ze is heel belangrijk voor mij. Ik zal haar voor mijn hele leven herinneren.

Haar cursisten leren van haar en haar collega’s leren ook veel van haar. Veel van haar producten zijn inmiddels ook al landelijk ingezet.

Nog enkele citaten uit de voordrachten: Ze is de stuwende kracht bij de implementatie van Taalbeleid en de herpositionering van het vak Nederlands in de mbo-afdelingen.

En: Haar veelzijdigheid en professionaliteit zijn haar karakteristieken.

En: Ze weet hier op onze opleiding, als geen ander, om het beste uit de cursisten en de collega’s te halen en hen daarbij hun gevoel van eigenwaarde te laten behouden.

Dames en heren, beste collega’s. Wie zou niet zo’n NT2-docent willen zijn. De NT2-docent van het jaar 2014 is: Willemijn Stockmann uit Tilburg.

Overzicht Trofeeën NT2 Docent van het jaar

Naam van de bokaal NT2-docent van het jaar
2003 René Appel Bokaal Margreet van Wijk
2004 Koen Jaspaert Bokaal Maud Beijer
2006 Annemieke Janssen van Dieten Bokaal Jos Hordijk
2008 Chris Rondelez Bokaal Petra Lentjes
2010 Marijke Huizinga Bokaal Henk Noorland
2012 Ellie Liemberg Bokaal Merel Borgesius
2014 Jeanne Kurvers Bokaal Willemijn Stockman
2016 Ineke van de Craats Bokaal Mirjam Poolen