Word lid!

NCB lanceert gratis cursus: De troonswisseling! www.ncbns.nl

De Beroepsvereniging Forums Nieuw lesmateriaal NCB lanceert gratis cursus: De troonswisseling! www.ncbns.nl

 • Dit onderwerp is leeg.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #2431
  Anoniem
  Gast

  30 april 2013 is het zover: De troonswisseling is dé gebeurtenis voor alle burgers in Nederland. Dus ook voor personen die de taal nog niet zo goed beheersen en nieuw zijn in Nederland. Daarom heeft het NCB een korte cursus ontwikkeld die voor iedereen gratis beschikbaar is. Het lesmateriaal kan worden ingepast in iedere Inburgeringscursus. Voor iedereen die het Nederlands nog moet leren is het een geschikte manier om kennis te maken met het Nederlandse koningshuis.  Zo kan iedereen op 30 april bewuster betrokken zijn bij de troonswisseling. Het NCB wil met deze cursus een bijdrage leveren aan de participatie en burgerschap van nieuwe burgers in Nederland.

  De cursus

  De korte cursus bestaat uit vier onderdelen. In het eerste deel, dat begint met de televisie-uitzending waarin koningin Beatrix haar aftreden aankondigt, wordt informatie gegeven over de abdicatie van Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april 2013. Daarna wordt de plaats van het koningshuis binnen het politieke bestel besproken, waarbij ook aandacht wordt gegeven aan de taken van de koning of koningin binnen onze constitutionele monarchie. In het derde deel wordt, aan de hand van een tijdlijn, een beeld van de geschiedenis van de Nederlandse monarchie geschetst. Als laatste wordt er in deel vier ingegaan op de overgang van Koninginnedag naar Koningsdag en alle  feestelijkheden hieromheen.

  E-learning

  De cursus Troonswisseling wordt door het NCB gratis ter beschikking gesteld als e-learning programma. De cursus bevat lees- en luisterteksten, een filmpje en tal van oefenvormen. Al het materiaal is op A2 niveau Nederlands, zodat iedereen het kan begrijpen. De inhoud van de cursus wordt in de komende weken regelmatig geactualiseerd. Momenteel leren alle laag opgeleide asielzoekers die in opvangcentra van het COA verblijven, Nederlands via het e-learningprogramma van het NCB. Het NCB zal de cursus Troonswisseling ook aan hen gratis beschikbaar stellen. Op deze wijze kunnen de asielzoekers met deze cursus en met behulp van hun docenten de gebeurtenissen rondom de Troonswisseling beter begrijpen.

  Beschikbaarheid

  De cursus Troonswisseling kan eenvoudig worden gevolgd via een link op http://www.ncbns.nl.
  Deelnemers hoeven alleen hun emailadres in te vullen en kunnen dan meteen aan de slag.

  Nadere informatie

  Voor nadere informatie kunt u bellen met 030-2394959 of mailen naar info@ncbnet.nl.

  #3929
  Anoniem
  Gast

  De informatie die gegeven wordt over het niveau van het materiaal, is niet duidelijk: het is geschikt voor 'iedereen die het Nederlands nog moet leren'. Daarnaast is het op A2-niveau zodat 'iedereen het kan begrijpen'. Deze twee beweringen zijn niet met elkaar te rijmen. Als je op A2 niveau zit, zit je op het niveau van het inburgeringsexamen. Ken je al 2000 woorden, kun je op bevredigende wijze communiceren over vertrouwde onderwerpen. Kortom, heb je al flink wat taal 'achter de kiezen'.  Dus blijft de vraag: voor wie is dit materiaal geschreven????

  Daarnaast hoop ik dat het materiaal niet alleen de monarchistische kant van Nederland laat zien maar ook naar voren laat komen dat er Nederlanders zijn die vinden dat de monarchie zijn langste tijd heeft gehad.  Moet je ook weten om goed in te burgeren.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.