Word lid!

Noodkreet achteraf factureren DUO per 1 april

De Beroepsvereniging Forums Inburgering Noodkreet achteraf factureren DUO per 1 april

  • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #3782

    De nieuwe regels voor achteraf factureren zijn rampzalig voor een gezonde bedrijfsvoering en werken bovendien fraude in de hand.

    Vandaag was ik bij het overleg van de commissie SZW in de Tweede Kamer. Deze brief heb ik aan hen gericht en tevens aan Blik op Werk en DUO. Deze brief is behandeld in een procedurevergadering van de vaste commissie voor SZW en er is besloten dat leden de brief konden betrekken bij het algemeen overleg over inburgering en integratie op 20 februari '19. Op advies van de heer Verhalle die ik bij dit overleg sprak, post ik dit ook hier. 

    Datum : brief van 31 januari
    Betreft : klacht / noodkreet i.v.m. achteraf factureren | verzoek tot intrekken regel

    Geacht lid van de commissie SZW,

    Met deze brief wil ik een klacht indienen en tevens een noodkreet slaken i.v.m. de nieuwe regels voor taalscholen (NT2) rond het achteraf factureren die u wilt invoeren per 1 april, omdat het voortbestaan van mijn goede school hiermee in gevaar komt. Mijn school heeft een zeer goede reputatie in Haarlem: staat bovenaan in Google en Facebook recensies, heeft een 9,0 van het landelijk Blik op werk tevredenheidsonderzoek en is tevens door Blik op werk beoordeeld met het hoogste aantal (4) sterren.

    Met deze nieuwe regels die u/SZW wil invoeren helpt u mijn goede school (en vele andere inburgeringsscholen!) om zeep. Ik verlies simpelweg mijn bedrijf. Waarom is achteraf factureren zo bezwaarlijk? Ik leg het graag aan u uit.

    Onlogisch in het Nederlandse systeem
    Voor iedere cursus (yoga/basketbal/bedrijfstraining/talencursus…) die je in Nederland boekt, elk ticket (vliegtuig/concert/theater) betaal je in Nederland vooraf. Waarom er dan nu voor cursussen Nederlands ineens achteraf moet worden gefactureerd is mij een raadsel (het voorkomt namelijk geen fraude) en heel onlogisch. Het legt een onnodig risico bij de ondernemers. Hieronder zal ik u uitleggen waarom dit zo bezwaarlijk is.

    Goede docenten
    Goede docenten zijn erg moeilijk te krijgen en ik wil respectvol omgaan met hun voor mij gereserveerde tijd. Dat betekent dat ik ze niet last-minute wil annuleren, want dan reserveren ze hun tijd niet meer voor mij, maar voor een andere opdrachtgever. Mijn docenten zijn veel gevraagd en hebben het werk voor het kiezen. Daarom contracteer ik docenten ruim van te voren, meestal 4 weken en ga daarmee een betalingsverplichting aan. Ditzelfde verwacht ik dan ook van mijn cursisten; ik loop anders het risico om achteraf verlies te draaien.

    Kleine groepen / korte contracten
    Mijn school is klein, 1 lokaal (zie foto), onder mijn huis. Er kunnen maximaal 7 cursisten in + docent. Het lestarief is €15,- per uur per cursist per uur. Dit vind ik een schappelijk en redelijk tarief wat ik liever niet verhoog vanwege deze maatregel. Ik wil dat cursisten hun lening maximaal kunnen aanwenden om een zo hoog mogelijk taalniveau te bereiken. Dat gaat beter bij een lager dan een hoger tarief. Bij 4 cursisten in een groep maak ik verlies, met 5 cursisten doe ik vrijwilligerswerk (zeker met €4700,- keurkmerkkosten & verplichte audits van het afgelopen jaar). Pas bij 6-7 cursisten verdien ik ook iets. Groter kunnen mijn groepen niet worden want dat past simpelweg niet op een fatsoenlijke manier. Een ruimte huren in het peperdure Haarlem zou ook tariefsverhoging betekenen.

    Cursisten die verdwijnen/onbetrouwbaar zijn
    Dan nu het echte probleem: ik heb korte cursuscontracten van 30 lessen/10 weken 3x pwk en per kwartaal ongeveer 4 groepen van 5-7 cursisten. Ik schets u een aantal situaties van de afgelopen 2 kwartalen:
    1. Cursist x had problemen met de politie, hij kwam niet meer opdagen, bleek achteraf in de cel te hebben gezeten. Dit vernam ik van een andere cursist. Ik heb na week 7 van de cursus nooit meer iets van hem vernomen.
    2. Cursist y (een Arabische man) kreeg ruzie met een jongere vrouw in de cursus en gooide hard de deur dicht. Ook hij kwam niet meer, want hij kreeg geen respect van de vrouw en hij was tenslotte toch ouder (en man). Hij vond dat hij niet hoefde te betalen vanwege de ruzie.
    3. Cursist z had psychische problemen (trauma's v. Syrië), raakte achterop, schaamde zich, kwam niet meer.
    4. Cursist w moest plotseling gaan werken van de gemeente in week 6 van de cursus. Voelde zich niet verantwoordelijk meer voor betaling van de cursus.
    5. Cursist q had een zieke zoon. De verlengde cursus waarvoor ze had gereserveerd, wilde ze achteraf niet meer betalen.
    Veel Arabieren leg je niet uit dat met een cursuscontract, ook een betalingsverplichting komt en dat hij/zij verantwoordelijk is voor de betaling. Het zal met de lage taalvaardigheid te maken hebben en ik denk ook cultuur, waarin vaak veel mondeling wordt afgesproken en maar weinig echt vastligt. Het Nederlandse ‘afspraak is afspraak’ en ja = ja is iets wat men vaak echt moet leren.

    Ik probeer altijd vooraf de facturatie te regelen, maar doe alles alleen en ik probeer ook flexibel te zijn, bijvoorbeeld als cursisten vinden dat het te snel gaat en graag wat extra lessen willen doen. Dan moet ik nieuwe contracten maken/facturen en uit pragmatische overwegingen laat ik dan de lessen vast beginnen, om het belang van de cursist te dienen en het tempo erin te houden. Ik heb dus al veel ervaring met achteraf pas iets factureren en bovenstaande situaties zijn slechts een paar voorbeelden. Ik kan dus uit ervaring spreken dat achteraf factureren me erg slecht is bevallen. Het bestaansrecht van mijn school zal zeer ernstig gaan wankelen als dat door u wordt opgelegd!

    Transparante boekhouding
    Momenteel is mijn facturatie zeer transparant: alles is te verantwoorden en uit te leggen. Facturen lopen precies gelijk aan het aantal lessen, presentielijsten en boeken kosten bij mij hetzelfde als in de winkel. Ik koop geen laptops, vergoed geen reiskosten en geef cursisten geen cash geld uit hun lening. Allemaal zaken waarom ik regelmatig gevraagd word, “omdat andere scholen dat ook doen”, aldus de cursisten. Mijn antwoord is altijd: “Ik ben geen crimineel, mijn school is klein, mijn boekhouding ook en bij controle is alles te zien en ik laat mijn school geen enkel gevaar lopen. Bovendien is het goed belastinggeld wat goed en volgens de regels aangewend moet worden.”

    Ik wil wegblijven van iedere vorm van fraude/creatief boekhouden. Echter, met het achteraf factureren dwingt u goede scholen om erover na te denken hoe zij zich kunnen beschermen tegen wanbetalers/verdwijnende cursisten. Tevens moeten we de eerste 2 maanden voorschieten (na 1 maand kan je pas factureren en DUO heeft een betalingstermijn van 30 dagen).

    Met een aantal scholen hebben we de hoofden al bij elkaar gestoken en meerdere opties bedacht, zoals het duurder maken van de eerste week en de laatste weken gratis weggeven en zo zijn er meer dingen te verzinnen. Liever doe ik dat niet! Wat mij meer zorgen baart is dat als wij (goede scholen) het kunnen verzinnen, dat de fraudeurs dat nog veel beter kunnen dan wij. Je voorkomt er dus geen fraude mee, sterker nog, je dwingt goede scholen ook de schimmige kant op te denken.

    Bovendien is voor veel scholen een grote aanpassing nodig in administratieve systemen met bijbehorende investeringen. Aangezien de taallessen naar de gemeentes gaan in 2020, is dit niet terug te verdienen. Ook dit zal dus een tariefsverhoging betekenen voor de cursusgelden.

    Mijn dwingende verzoek is dus om het achteraf factureren terug te draaien. Op deze manier kan er echt niet gewerkt worden door goede, welwillende taalscholen, waar mensen zoals mijn docenten en ik zich met veel passie en toewijding, uit de naad werken om nieuwe mensen naar een succesvolle integratie te leiden.

    Ik hoop van harte dat u de plannen zult heroverwegen en terugdraaien. Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben of met mij in gesprek willen, dan sta ik hier zeker voor open. U kunt mij bereiken op onderstaande gegevens.

    Met vriendelijke groet,
    Marleen de Jager


    Double Dutch Haarlem
    Marleen de Jager
    06-16030766 | marleen@doubledutchhaarlem.nl

    http://www.doubledutchhaarlem.nl 
    Facebook & Insta: #doubledutchhaarlem
    Google maps: https://goo.gl/maps/LcKfH71iJjJ2

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.