Word lid!

STOP met ONA !!!

De Beroepsvereniging Forums Inburgering STOP met ONA !!!

 • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #2996
  A. Appel
  Deelnemer

  (Geplaatst namens Marc van der Schouw, docent NT2 in Dordrecht)

  Ik pleit als docent en BV NT2-lid voor afschaffing van het arbeidsmarktportfolio en wel om de volgende redenen:
  1. NT2-docenten zijn geen werkcoaches maar onderwijs- en taaldeskundigen. Zij missen veelal de deskundigheid m.b.t. de arbeidsmarkt.

  1. De begeleiding naar werk is dan ook een taak van het UWV en de Sociale Dienst.

  1. Het arbeidsmarktportfolio is ook verplicht voor inburgeringsplichtigen die al een baan hebben. Dit lijkt in strijd te zijn met het recht, een uitkeringsgerechtigde is verplicht om te sollliciteren naar werk maar iemand die werk heeft, wordt door de Sociale Dienst of het UWV niet verplicht om werk te zoeken. Hier is sprake van een ongelijke behandeling tussen Nederlandse burgers en inburgeringsplichtige burgers.

  1. Deze ongelijke behandeling ziet men ook bij mensen die weliswaar geen werk hebben, maar geen beroep doen op een sociale voorziening of werknemers-verzekering. Een inburgeringsplichtige die geen werk heeft en evenmin een uitkering, is wel verplicht het arbeidsmarktportfolio in te vullen en zich te oriënteren op de Nederlandse arbeidsmarkt, terwijl deze plicht voor een vergelijkbare groep Nederlandse burgers niet geldt.

  1. Sommige vragen op de resultaatkaarten lijken in strijd te zijn met de privacywetgeving (resultaatkaart 6 waar namen worden gevraagd)

  1. Mij is onduidelijk hoe een inburgeraar de werkcultuur in zijn eigen land moet beschrijven. Wat verwacht DUO hier? (Zie resultaatkaart 8)

  1. Er doen al geruchten de ronde dat de gehele procedure nogal bureaucratisch verloopt, een klein “administratief” foutje bij het invullen van de resultaatkaarten leidt ertoe dat deze niet worden geaccepteerd, teruggestuurd en opnieuw moeten worden ingevuld. Dit kost onnodig veel belastinggeld.

  Het is interessant om juridisch te onderzoeken in hoeverre dit arbeidsmarktportfolio in strijd is met het beginsel van gelijke behandeling in gelijke gevallen en de privacy van het gezin. De overheid treedt hier wel erg betuttelend op.

  Marc van der Schouw – NT2 – docent en lid BV NT2.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.