Word lid!

Vernieuwde Alfa-toetsen voor volwassenenonderwijs en ISK

De Beroepsvereniging Forums Nieuw lesmateriaal Vernieuwde Alfa-toetsen voor volwassenenonderwijs en ISK

 • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #3847
  Anoniem
  Gast

  De Alfa-toetsen van Cito zijn vernieuwd. Er is meer aandacht voor een doorlopende lijn in toetsing én er zijn speciale versies voor ISK. De vernieuwingen zijn tot stand gekomen op basis van onderzoek en in samenwerking met Alfa-docenten en deskundigen.

  Één van de belangrijkste vernieuwingen in het aanbod is de speciale lijn voor ISK. In de gesprekken met Nt2-docenten hoorden we vaak dat zij gebruik maakten van het materiaal voor volwassenen, maar dat de opgaven – logisch – niet aansloten bij hun belevingswereld. De ISK heeft nu een eigen lijn toetsen, waarmee het ontwikkelingsniveau van leerlingen onafhankelijk getoetst kan worden.

  Er is een doorlopende toetslijn gecreëerd, waarbij alfa-cursisten en -leerlingen op verschillende momenten kunnen laten zien wat ze beheersen. De Instaptoets meet snel en betrouwbaar het alfabetiseringsniveau van je cursist of leerling. De Voortgangstoets geeft onafhankelijk inzicht in de vorderingen en meet welk alfabetiseringsniveau de cursist of leerling beheerst of naar op weg is. Met de Niveautoets A1 weet je of de cursist of leerling het A1 niveau beheerst. In alle toetsen worden lezen en schrijven apart getoetst.

  Wat is er nieuw?
  – In alle toetsen, zowel voor ISK als volwassenenonderwijs, is er uitgebreid aandacht voor de lees- en schrijf technische vaardigheden zoals klanktekenkoppeling.
  – Er zijn taken met ondersteuning van audio. Je ondervangt daarmee regionale accenten en houdt de condities voor elke kandidaat hetzelfde.
  – Er is aandacht voor tempolezen.
  – De opgaven zijn actueel en sluiten aan bij de belevingswereld van volwassenen of jongeren in de leeftijd 12 – 18 jaar.

  Een interview over de totstandkoming van de Alfa-toetsen vind je via: https://cito.nl/onderwijs/nt2/interview-alfa-toetsen-juni-2019. Op dezelfde pagina vind je onderin linkjes naar voorbeeldopgaven van de toetsen met bijbehorende handleidingen.

  Meer weten? Neem contact op met Antoinette van het Hul-Derksen, per mail antoinette.derksen@cito.nl of via 026-3521287

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.