Word lid!

Vluchtelingen en inburgeringscursussen

De Beroepsvereniging Forums Inburgering Vluchtelingen en inburgeringscursussen

 • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #3071
  A. Appel
  Deelnemer

  Alles wijst op een overrompeling van de inburgerings-scholen en instituten door de massale instroom van vluchtelingen.
  In 2014 waren het enkele duizenden, in 2015 waren er plotseling enkele tienduizenden.
  In 2016 en in de jaren erna vele tienduizenden …

  Alle vluchtelingen krijgen een zak euro's mee om in te burgeren en dat was voor Vluchtelingenwerk Nederland in 2014/2015 een reden om een nieuwe koers te varen: zich toeleggen op inburgeringscursussen, zelfstandig of met hulp van NLTraining of andere voorkeurs-scholen. Miljoenenopbrengsten. Ook voor VW.
  VW zou zich volgens mij met onpartijdige voorlichting moeten bezig houden, maar argumenteert dat er geen opleidingen/scholen genoeg waren, en dat zij daarom in het gat gesproken waren. Een gelegenheidsargument en niet eerlijk, want hierom doken zij niet in het gat.
  De overstroming zal in 2016/2017 doorzetten. Wie er dan in het gat springt?
  Inderdaad, ik vermijd met moeite het woord tsunami …

  Belangrijk is op dit moment om te constateren dat er in 2016 nog vele tienduizenden vluchtelingen met allemaal tienduizend euro op zak naar de cursussen zullen proberen te komen. En ook in 2017 en ook in 2018. Totdat de politiek de geldkraan dichtdraait. En mijn boerenverstand zegt dat bij zoveel miljarden (!) onverwachte inburgeringskosten minister Asscher echt wel een keer problemen gaat krijgen …
  Maar de scholen zitten nu, januari 2016, vol en er zal snel geen enkele plaats meer zijn, ondanks de vette kluif die elke vluchteling-inburgeraar lijkt. Er zullen wel wat meer geldwolven in het gat gaan springen, er zullen snelle 'oplossingen' zijn, maar na niet al te lange tijd, ik denk al snel in 2016, zal blijken dat het huidige inburgeringsstelsel totaal vastloopt, vastgelopen is. Want de toestroom diende zich al in de zomer van 2015 aan.

  ROC's lijken de meest voor de hand liggende instanties om de eerstkomende klappen op te vangen. Jammer, dat daar de inburgering in de jaren vanaf 2007 is opgeheven, maar ik zie geen andere oplossingen.ROC's hebben hun inburgeringsdocenten ontslagen, maar zij beschikken nog steeds over een goede infrastructuur.

  Geen idee hoe dit spel in het echt gespeeld gaat worden de komende maanden …

  Wat doet de BVNT2?
  Wat doet de werkgroep inburgering?
  Afwachten maar?

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.