Lidmaatschap
Wie kan lid worden van de BVNT2?
Iedereen die lesgeeft aan anderstaligen die Nederlands leren, zowel binnen als buiten het taalgebied.
Waarom zou ik lid worden van de BVNT2?
De belangrijkste redenen om lid te worden:
- je ontvangt geregeld informatie over het vakgebied NT2
- je kunt tegen lage tarieven deelnemen aan nascholingen, studiedagen en conferenties
- je kunt vragen stellen en gebruik maken van de expertise van de BVNT2, die aan belangenbehartiging van docenten NT2 doet bij o.a. overheid en onderwijs
Ik sta ingeschreven in het beroepsregister, ben ik nu ook lid van de BVNT2?
Neen, uw inschrijving van het beroepsregister betekent niet automatisch dat u ook lid bent van de BVNT2. We nodigen u van harte uit om ook lid te worden! Dat kan via https://bvnt2.org/lid-worden.
Waarom betaalt niet iedereen hetzelfde bedrag om lid te worden?
We houden rekening met wat onze vereniging aan de leden kan bieden. Omdat er veel tijd en energie gaat naar het opvolgen van het Nederlandse beleid en het adviseren van Nederlandse instellingen en leden, betalen Nederlandse leden het meest. Om die reden betalen leden in Vlaanderen minder. Leden buiten het taalgebied zijn vaak al lid van een vakvereniging in eigen land, en maken niet frequent gebruik van onze diensten. Zij betalen dan ook het minst.
Kan ik mijn contributie terugkrijgen als ik geen lid meer wil zijn?
Het lidmaatschap loopt telkens voor één jaar. Als je lid wordt, betaal je één jaar vooruit. Een jaar later wordt de contributie automatisch afgeschreven voor het volgende jaar. Wie om welke reden dan ook geen lid meer wil zijn, moet het lidmaatschap opzeggen uiterlijk één maand voor deze datum. Dit kan op de website bij “Mijn BVNT2” . Uw betaaldatum kunt u altijd terugvinden op de factuur bij Betaalhistorie.
Een lopend lidmaatschap direct beëindigen kan ook maar er vindt geen restitutie plaats. U kunt nog profiteren van de voordelen van het lidmaatschap tot de datum waarop uw lidmaatschap vervalt.
Beroepsvragen
Met welke diploma’s mag ik NT2-les geven?
Dat is in principe aan je werkgever om over te beslissen.
In Nederland: Als de werkgever eist dat je in het BVNT2-beroepsregister staat, heb je een bepaald diploma of een EVC-certificaat van de BVNT2 nodig (zie Docentenopleidingen in Nederland – BVNT2 en De EVC-procedure en de certificering – BVNT2). Als je werkgever een school voor primair, voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs is, moet je in ieder geval (ook) over een onderwijsbevoegdheid beschikken (pabo, tweedegraads lerarenopleiding, voor mbo volstaat ook het pedagogisch didactisch getuigschrift).
In Vlaanderen: Er is geen specifiek NT2-beroepsregister. Als je wilt werken in het onderwijs moet je jouw bekwaamheid voor een bepaalde functie kunnen aantonen met een bekwaamheidsbewijs. Klik hier voor meer informatie en links.
Is er een vast tarief voor de verloning van zelfstandige NT2-docenten?
Dat is er helaas niet. Hier speelt de vrije markt. In Nederland kunt u zich richten op mbo-schaal 10 LB-functie.
Waarom is er in Nederland geen cao voor zelfstandige NT2-docenten?
Een cao wordt afgesloten tussen vakbonden en vertegenwoordigers van werkgevers van een sector. Als je als NT2-docent werkt in het primair, voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs geldt de onderwijs-cao. In het commerciële circuit voor NT2 en inburgering hebben werkgevers zich niet verenigd en er is geen vakbond die de docenten vertegenwoordigt. Er zijn dus geen partijen die hier met elkaar over onderhandelen en afspraken maken. Bovendien is de onderwijs-cao afgesloten met het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, terwijl Inburgering onder een ander ministerie valt.
Beroepsregister
Wat is het beroepsregister?
Docenten die in Nederland lesgeven kunnen zich registreren in het Nederlandse beroepsregister. Op die manier bewijzen ze hun bevoegdheid. Docenten zijn bevoegd als ze beschikken over een diploma/certificaat van een bij de BVNT2 aangesloten opleiding (zie Docentenopleidingen in Nederland – BVNT2) of een EVC-certificaat van de BVNT2 (zie De EVC-procedure en de certificering – BVNT2).
Met welke certificaten word je toegelaten tot het beroepsregister van de BVNT2
- Certificaat van de EVC-procedure, afgenomen door een van de volgende instellingen:
- VU Amsterdam
- Fontys Tilburg
- Hogeschool van Amsterdam (HvA)
- Radboud in’to Languages.
- Hogeschool Utrecht, instituut Archimedes (zij nemen momenteel geen EVC’s meer af, maar in het verleden wel).
- Certificaat van een van de opleidingen die bij de BVNT2 zijn aangesloten. Let wel: het certificaat is in ieder geval afgegeven ná 2005. Een aantal instellingen heeft zich pas later aangesloten bij de BVNT2, hun certificaten beoordelen we afzonderlijk aan de hand van onze vereisten (o.a. studielasturen en/of praktijkuren). Dit geldt voor de voorloper van Radboud in’to Languages UTN, Hogeschool Rotterdam, duale master van de UvA.
- VU Amsterdam (post hbo)
- Hogeschool van Amsterdam (HvA) (post hbo en minor)
- Duale master NT2 van de Universiteit van Amsterdam (UvA)
- Fontys Tilburg (post hbo of post bachelor)
- Radboud in’to Languages (post hbo)
- Master NT2 docent en expert Radboud Universiteit
- Hogeschool Utrecht (post hbo en minor)
- Hogeschool Rotterdam (post hbo en minor)
- Hogeschool Windesheim (post hbo en minor)
- Talencentrum RUG (post hbo)
Mijn certificaat staat niet bij de certificaten die toegang garanderen in het register. Wat nu?
In dat geval kunt u de EVC-procedure afleggen, zie de informatie bij de desbetreffende FAQ.
Dit geldt bijvoorbeeld voor:
- Certificaten en diploma’s van andere instellingen die niet zijn aangesloten bij de BVNT2.
- Certificaten van andere assessmentprocedures dan de EVC-procedure van de BVNT2.
- Certificaten van NT2-docentenopleidingen gevolgd aan een instelling in Vlaanderen.
Mijn NT2-opleidingcertificaat dateert van voor 2005. Kan ik worden opgenomen in het beroepsregister?
Neen, met een certificaat dat uitgegeven is voor 2005 kunt u niet worden toegelaten tot het register van de BVNT2. De reden is dat de post hbo-opleidingen sinds die tijd hun curricula afstemmen op het competentieprofiel van de BVNT2. De daarin genoemde zaken moeten aan de orde zijn geweest en middels een portfolio en examen zijn getoetst, en dat kan niet het geval zijn bij oudere opleidingen, omdat het competentieprofiel pas in 2004 is geschreven en geïntroduceerd.
Middels onze EVC-procedure kunt u de gevraagde competenties ook aantonen. Wij raden u dus aan die route te bewandelen. Na het met succes doorlopen van de EVC-procedure bent u toelaatbaar tot ons beroepsregister. Over deze procedure vindt u alle informatie op onze website: De EVC-procedure en de certificering – BVNT2.
Hoeveel kennis en ervaring is nodig voor de EVC-procedure?
De EVC-procedure is een examenprocedure en geen verkorte opleiding tot docent NT2. De procedure staat open voor iedereen die dat wil en die denkt te voldoen aan het Competentieprofiel docent NT2. Alle informatie is hier te vinden: De EVC-procedure en de certificering – BVNT2. Onderaan vindt u een link naar de handleiding.
Er zijn geen voorwaarden verbonden aan opleiding of aantal jaren ervaring. Het is dus aan de docent zelf om in te schatten of er voldoende kennis en ervaring aanwezig is om de procedure tot een goed einde te brengen. Wel willen we u erop wijzen dat naast ruime ervaring in het NT2-onderwijs een gedegen vakkennis (vakinhoud en didactiek, zowel praktisch als theoretisch) een vereiste is om te kunnen slagen. Als u denkt dat u uw handelen in de les kunt onderbouwen met relevante didactische modellen en recente tweedetaalverwervingstheorieën, dan kunt u een assessment aanvragen. Die beslissing ligt bij u. Wij raden iedereen die dat wil aan een informatietraject bij de BVNT2 te volgen waarin wordt uitgelegd wat er precies van u verlangd wordt in het portfolio.
Moet ik betalen om in het beroepsregister opgenomen te worden?
Neen, voorlopig is registratie voor iedereen gratis. Wellicht zal het gratis blijven voor leden, maar zullen niet-leden er in de toekomst voor moeten betalen.
Moet ik betalen voor een bewijs dat ik in het beroepsregister sta?
Het register is openbaar, dus u kunt altijd laten zien dat u geregistreerd staat. Wie toch een bewijs wil ontvangen, bijvoorbeeld een brief met bevestiging van uw registratie, zal daarvoor extra administratiekosten moeten betalen.
Ben ik na het uploaden van mijn certificaat meteen zichtbaar in het beroepsregister?
Nee, wij hanteren geen regelmatige kantoortijden, daardoor kan het enige tijd duren voor we uw certificaten kunnen controleren. Als u toelaatbaar bent tot ons beroepsregister verschijnt uw naam daarna in het openbare register. U ontvangt altijd bericht nadat we het certificaat hebben gecontroleerd.
Is mijn herregistratie voor het beroepsregister gelukt?
U kunt eenvoudig zelf controleren of de herregistratie gelukt is door in te loggen bij Mijn BVNT2.
Als u naar beneden scrolt, ziet u onder ‘Beroepsregister’ meer informatie. Als er staat dat u uw gegevens bevestigd hebt op [datum] is alles in orde. Zo niet, dan kunt u het alsnog regelen.
Hier ziet u een voorbeeld:
Waar kan ik een overzicht vinden van workshops en de accreditatiepunten?
Wij hebben een dergelijke lijst niet. Wij hebben voor ons beroepsregister niet de eis om PE-punten te halen.
Wellicht kunt u informeren bij Blik op Werk, omdat zij die eis wel hanteren en accreditaties verlenen. Verder gaan we ervan uit dat aanbieders van nascholing en bijscholing zelf aangeven of hun aanbod geaccepteerd is en hoeveel punten dat zou opleveren. Informeer daarnaar voordat u zich inschrijft.
Mijn BVNT2
Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen?
In Mijn BVNT2 kunt u inloggen en vervolgens uw gegevens aanpassen.
Wat is mijn gebruikersnaam?
Uw e-mailadres is uw gebruikersnaam.
Wat is mijn wachtwoord?
U kunt via https://bvnt2.org/wachtwoord-vergeten aangeven dat u uw wachtwoord bent vergeten. Per e-mail ontvangt u dan een link om een nieuw wachtwoord in te stellen. Dit moet minimaal 15 tekens lang zijn.
De BVNT2 wil en kan uw wachtwoord niet zien en zal ook nooit om uw wachtwoord vragen per e-mail of telefoon.
Waar vind ik de factuur van mijn lidmaatschap?
- Log in bij Mijn BVNT2 met het bij ons bekende e-mailadres.
- Scrol naar beneden op de pagina.
- Hier ziet u de optie ‘Factuur bekijken’.
- Als u hierop klikt, kunt u de factuur downloaden.
Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?
In Mijn BVNT2 kunt u inloggen. Scrol naar beneden naar het kopje ‘Uw Lidmaatschap’. Daar ziet u: ‘Lidmaatschap NL (jaarlijks)’ met een rode knop ‘Opzeggen’.
U kunt op de rode knop drukken en uw opzegging bevestigen in een pop-up die dan verschijnt. Daarmee wordt het lidmaatschap automatisch beëindigd op het moment dat het huidige contributiejaar afloopt. U blijft dan lid van de BVNT2 zolang u contributie heeft betaald.
Engagement
Hoe kan ik me engageren voor de BVNT2?
We zijn altijd op zoek naar mensen die hun tijd en energie willen bijdragen om ons vakgebied te ondersteunen. Dat kan door te helpen bij evenementen, zoals de jaarlijkse conferentie, of door deel te nemen aan een van de werkgroepen. Door zulke activiteiten breid je je netwerk uit, doe je heel wat ervaring op en leer je nieuwe mensen kennen die binnen de NT2 aan de slag zijn.
Kan ik ook een bijdrage verzorgen op een studiedag of conferentie?
Jazeker! De BVNT2 is een vereniging van actieve leden. We zijn steeds op zoek naar goede workshops of lezingen over ons vakgebied. Daar mag je ons dus over mailen. Door lid te worden van een van de werkgroepen kun je bovendien zelf een studiedag (helpen) organiseren.
Wat doen de BVNT2-werkgroepen?
In onze werkgroepen werken NT2-docenten samen om een bepaald thema in ons vakgebied verder uit te diepen en daarover deskundigheid te verspreiden. De meeste studiemiddagen worden georganiseerd door de betreffende werkgroepen. Werkgroepen laten via de nieuwsbrief en de BVNT2-website aan de leden weten wat ze doen en wanneer er activiteiten zijn. Meer informatie: https://bvnt2.org/werkgroepen/